Przejdź do treści Przejdź do stopki

Jadłospis przedszkole

15.12 - 19.12.2025

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb graham(40g), pasztet (25g), masło (5g), ogórek (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, mięso wieprzowe, cebula, przyprawy, śmietanka pasteryzowana)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Krupnik zabielany (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna gruba, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Makaron z kurczakiem i szpinakiem
(mąka pszenna, jaja, filet z kurczaka, czosnek, szpinak, suszone pomidory, śmietanka)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Mini wafle z polewą malinową (35g); gruszka (pół sztuki)
(Wafel kukurydziany grys kukurydziany, polewa malinowa: cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, shea), serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 1,3 %, lecytyna sojowa)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

Jajecznica na maśle (60g), Chleb pszenny (50g), masło (5g), szynka drobiowa (20g), pomidor (20g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, masło)

Kakao (200ml)
(mleko 3,2%, kakao prawdziwe)

 

OBIAD

Rosół drobiowy z makaronem nitka (200g)
(wywar mięsno-warzywny - porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, makaron, przyprawy naturalne)

Ziemniaki 100g, nuggetsy (60g), surówka z białej kapusty (50g)
(ziemniaki, masło, koper, filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy, kapusta biała, marchew, jabłko, cebula, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Chleb pszenny (60g), masło (5g), dżem truskawkowy niskosłodzony (30g)
(mąka pszenna, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, brzoskwinia (44 %), cukier, woda, pektyny, guma guar, kwas cytrynowy

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe (20g) mleko (200g)  
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), twarożek ze szczypiorkiem (30g), rzodkiewka (20g), masło (5g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, ser, śmietana, szczypior)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Ogórkowa z ryżem (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ogórek kiszony, ryż biały, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100g), dramstik pieczony (6og), marchewka z jabłkiem (50g)
(ziemniaki, masło, dramstik, kapusta biała, marchew, jabłko, śmietana, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Banan (120g)

Podpłomyki (20g)
(mąka pszenna, tłuszcz roślinny (rzepakowy), mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna (z rzepaku)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Bułka grahamka (60g), masło (10g), szynka wieprzowa (40g), papryka (20g)
(mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, olej rzepakowy, woda, śmietanka pasteryzowana, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Krem warzywny z groszkiem ptysiowym (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ziemniaki, śmietana 18%, grzanki pszenne, przyprawy naturalne)

Kasza jęczmienna (100g), gulasz wp. z szynki (60g) buraczki (50g)
(kasza jęczmienna, szynka wp., cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami (150g)
(jogurt naturalny, owoce sezonowe, miód)

wafle ryżowe(20g)
(ryż biały i brązowy 100%)

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), masło (10g), ser żółty (20g), pomidor (20g), sałata zielona (10g)
(mąka pszenna typ 550, mąka żytnia typ 720, cukier, drożdże, sól, olej rzepakowy, woda, śmietanka pasteryzowana, masło)

Herbata owocowa (200ml)

 

OBIAD

Barszcz czerwony z uszkami (200g)
(wywar mięsno-warzywny - porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, buraki ćwikłowe, mąka pszenna, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100 g), miruna w panierce (60g),  surówka z kapusty kiszonej (50g)
(ziemniaki, masło, filet  z miruny, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Piernik (60g),
(
mąka pszenna, jajko, mleko, cukier, miód, powidło, przyprawa do piernika)

 Mandarynka