Przejdź do treści Przejdź do stopki

Jadłospis przedszkole

20.10 - 24.10.2025

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb graham(40g), pasztet (25g), masło (5g), ogórek (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, mięso wieprzowe, cebula, przyprawy, śmietanka pasteryzowana)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Krupnik zabielany (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna gruba, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Makaron z kurczakiem i szpinakiem
(mąka pszenna, jaja, filet z kurczaka, czosnek, szpinak, suszone pomidory, śmietanka)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)


PODWIECZOREK

Mini wafle z polewą malinową (35g), gruszka (pół sztuki)
(Wafel kukurydziany grys kukurydziany, polewa malinowa: cukier, tłuszcze roślinne (palmowy, shea), serwatka w proszku (z mleka), malina liofilizowana 1,3 %, lecytyna sojowa)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

Jajecznica na maśle (60g), Chleb pszenny (50g), masło (5g), szynka drobiowa (20g), pomidor (20g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, masło)

Kakao (200ml)
(mleko 3,2%, kakao prawdziwe)

 

OBIAD

Rosół drobiowy z makaronem nitka (200g)
(wywar mięsno-warzywny - porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, makaron, przyprawy naturalne)

Ziemniaki 100g, kurczak w cieście (60g), marchewka z jabłkiem (50g)
(ziemniaki, masło, koper, filet z kurczaka, mąka pszenna, jaja, olej rzepakowy)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Chleb pszenny (60g), masło (5g), dżem truskawkowy niskosłodzony (30g)
(mąka pszenna, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, brzoskwinia (44 %), cukier, woda, pektyny, guma guar, kwas cytrynowy)

 

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe (20g) mleko (200g)  
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), twarożek ze szczypiorkiem (30g), rzodkiewka (20g), masło (5g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, ser, śmietana, szczypior)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Barszcz zabielany z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, buraki ćwikłowe, śmietana 18%, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy naturalne)

Zapiekane naleśniki z mielonym mięsem (150g)
(szynka wieprzowa, cebula, czosnek, masło, przecier pomidorowy, kukurydza, fasola czerwona)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

 

PODWIECZOREK

Banan (150g)

Podpłomyki (20g)
(mąka pszenna, tłuszcz roślinny (rzepakowy), mleko odtłuszczone w proszku, emulgator: lecytyna (z rzepaku)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Bułka grahamka (60g), masło (10g), szynka wieprzowa (40g), sałata zielona (30g)
(mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, olej rzepakowy, woda, śmietanka pasteryzowana, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Krem warzywny z groszkiem ptysiowym (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ziemniaki, śmietana 18%, grzanki pszenne, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100 g), bitka (60 g) surówka z czerwonej kapusty 50g)
(ziemniaki, schab, olej rzepakowy, mąka pszenna, śmietana 18%, masło, koper, czerwona kapusta, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami (150g)
  (jogurt naturalny, owoce sezonowe, miód)

wafle ryżowe(20g)
(ryż biały i brązowy 100%)
 

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb mieszany pszenno-żytni (40g), pasta z tuńczyka (30g), ogórek kiszony (20g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, tuńczyk, jajko, ogórek konserwowy, cebula, pietruszka)

Herbata owocowa (200ml)

 

OBIAD

Jarzynowa z ziemniakami (200g)
(mieszanka warzywna – marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, kalafior, brukselka, ziemniaki, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Pierogi z jabłkiem – wyrób własny (150g)
(mąka pszenna, jaja, masło, jabłko)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Ciasto marchewkowe (60g)
(jajko, cukier, marchew, olej rzepakowy, orzech, mąka pszenna, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, przyprawa piernikowa)