Przejdź do treści Przejdź do stopki

Jadłospis przedszkole

30.06 - 4.07.2025

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb graham(40g), pasztet (25g), masło (5g),  ogórek kiszony(20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, mięso wieprzowe, cebula, przyprawy, śmietanka pasteryzowana)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Rosół drobiowy z makaronem nitka (200g)
(wywar mięsno-warzywny - porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, makaron, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100g), dramstik pieczony (6og), surówka z selera (50g)
(ziemniaki, masło, dramstik, kapusta pekińska, ogórek, pomidor, cebula, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Smoothie owocowe (150g)
(przecier marchwiowy 100%, sok truskawkowy, banan)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g) 

(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

 

Chleb graham  (40g), masło (5g), serek kanapkowy (20g), pomidor (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham  drożdże, sól, śmietanka pasteryzowanamleko pasteryzowane i śmietana, sól, białka mleka, papryka)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Grochowa (200g)
(wywar z warzyw -marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, groch łuskany, ziemniaki, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Kluski śląskie, gulasz, buraczki
(ziemniaki, masło, mąka ziemniaczana, mąka pszenna, jajka, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny

 

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami (150g)
  (jogurt naturalny, owoce sezonowe, miód)

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

Jajecznica na maśle (60g), Chleb pszenny (50g), masło (5g), szynka drobiowa (20g), papryka (20g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, masło)

Kakao  (200ml)

 

OBIAD

Krupnik zabielany (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna gruba, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Racuchy z jabłkami (150g)
(
mąka pszenna, mleko 1,5 %, jabłka, cukier waniliowy, jajka, drożdże, cukier kryształ, olej rzepakowy)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Chleb pszenny razowy (50g), masło (5g), kiełbasa żywiecka (30g), papryka (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, białko wieprzowe, masło)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
 
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny razowy (40g), masło (5g), schab pieczony (30g), ogórek (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, białko wieprzowe, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Kalafiorowa z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, por, ziemniaki, kalafior mrożony, śmietana 18%, koper świeży, przyprawy naturalne)

(śmietana 18%, grzanki pszenne, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100g), kotlet mielony (60g), marchew duszona z groszkiem (50g)
(ziemniaki, masło, koper, mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka graham, bułka tarta, cebula, czosnek, olej rzepakowy, marchew, groszek mrożony, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Budyń marchewkowo jabłkowo bananowy(140g)                 
(sok marchwiowy, sok jabłkowy, sok bananowy, mąka ziemniaczana)

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Bułka pszenna (60g), masło (10g), ser żółty (40g), rzodkiewka (30g)
(mąka pszenna typ 550, mąka żytnia typ 720, cukier, drożdże, sól, olej rzepakowy, woda, śmietanka pasteryzowana, masło)

 Kakao (200ml)
(mleko 3,2%, kakao prawdziwe )

 

OBIAD

Krem warzywny (200g)

(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ziemniaki,
(śmietana 18%, grzanki pszenne, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100g), miruna w panierce (60g),  surówka z kapusty kiszonej (50g)
(ziemniaki, masło, filet  z miruny, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, kapusta kiszona, cebula, marchew, jabłka, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Jabłka pod kruszonką (150g)
(jabłko, cukier, cynamon, mąka pszenna, masło)