Przejdź do treści Przejdź do stopki

Jadłospis przedszkole

15.09 - 19.09.2025

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe (20g) mleko (200g)  
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), twarożek ze szczypiorkiem (30g), papryka (20g), masło (5g)
(mąka pszenna, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, ser, śmietana, szczypior)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Ogórkowa z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ogórek kiszony, ziemniaki, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Kasza jęczmienna (100g), pulpeciki w sosie pomidorowym (60g), surówka pekińska(50g)
(ziemniaki, łopatka wp., bułka graham, jajka, cebula, mąka pszenna, mąka ziemniaczana, olej rzepakowy, koncentrat pomidorowy 30 %, masło, śmietana 18 % z mleka, kapusta pekińska, marchew, jabłko, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)


PODWIECZOREK

Smoothie owocowe (150g)
(przecier marchwiowy 100%, truskawki, banan)

Chrupki kukurydziane (20g)
(grys kukurydziany)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

Płatki śniadaniowe (20g) mleko (200g)  
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb graham (40g), masło (5g), szynka drobiowa (20g), pomidor (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, masło)

Herbata owocowa (200ml)

 

OBIAD

Jarzynowa z ziemniakami (200g)
(mieszanka warzywna – marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, kalafior, brukselka, ziemniaki,  śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Łazanki z kapustą (150g)
(makaron łazanki, kapusta biała, olej rzepakowy, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Chałka (40g), masło (5g) miód (10g)
(mąka pszenna drożdże, olej, jaja, mleko)

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

Płatki kukurydziane (20g) mleko (200g)  
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), masło (5g), ser żółty (20g), rzodkiewka (20g)
(mąka pszenna, mąka żytnia, cukier, drożdże, sól, olej rzepakowy, woda, śmietanka pasteryzowana, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Zupa pomidorowa z makaronem (200g)
(wywar z warzyw -marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, koncentrat pomidorowy 30 %,  śmietana 18%makaron, przyprawy naturalne)

Ziemniaki 100g, nuggetsy (60g), marchewka z brzoskwinią (50g)
(ziemniaki, masło, koper, filet z kurczaka,  mąka pszenna, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Ciasteczko owsiane z morelą (25g)
(jogurt naturalny, owoce sezonowe, miód)pszenna, pszenna, żytnia, jęczmienna; owsiane, orkiszowe, mleko, aromaty.

Jabłko (120g)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Kiełbaski na ciepło (60g), chleb mieszany(50g), masło (5g) ogórek (20g), ketchup (10g)
(mąka pszenna, mąka żytnia drożdże, sól, zakwas piekarski żytni, śmietanka pasteryzowana, szynka wieprzowa 90%, białko wieprzowe, glukoza, sól, woda, aromaty, przyprawy)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

 

Kapuśniak z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kapusta kiszona,  ziemniaki, przyprawy naturalne)

Naleśniki z dżemem (150g)
(mąka pszenna, mleko, jajka, woda mineralna lekko gazowana, cukier kryształ, olej rzepakowy)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami (150g)
  (jogurt naturalny, owoce sezonowe)

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Chleb mieszany pszenno-żytni (60g), powidło śliwkowe (40g)
(mąka pszenna, mąka żytnia, drożdże, sól, zakwas piekarski żytni,  śliwki)

Kawa zbożowa (200ml)
(mleko 3,2%, zboża 72%: jęczmień, żyto, cykoria)

 

OBIAD

Koperkowa z makaronem (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, koper świeży, śmietana 18%, makaron pszenny, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100 g), filet z ryby (60g),  surówka z kapusty kiszonej (50g)
(ziemniaki, masło, filet  z miruny, jaja, mąka pszenna, bułka tarta, olej rzepakowy, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Banan (120g)

Wafle kukurydziane (20g)