Przejdź do treści Przejdź do stopki

Jadłospis przedszkole

19.05 - 23.05.2025

 

PONIEDZIAŁEK

ŚNIADANIE

Chleb pszenny  (60g), masło (10g), dżem brzoskwiniowy niskosłodzony (20g)
(mąka pszenna, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, brzoskwinia (44 %), cukier, woda, pektyny, guma guar,  kwas cytrynowy)

Kakao (200ml)
(mleko 3,2%, kakao prawdziwe )

 

OBIAD

Krem brokułowy (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, ziemniaki, śmietana 18%, groszek ptysiowy, przyprawy naturalne)

Kurczak w sosie warzywnym (60g), ryż (100g), marchewka z jabłkiem (50g)
(filet z kurczaka, marchew, seler korzeń, por, cebula, masło, śmietana 18 % z mleka, mąka pszenna, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Jogurt z owocami (150g)
  (jogurt naturalny, owoce sezonowe)

 

WTOREK

ŚNIADANIE

Jajecznica na maśle (60g), Chleb graham (40g), masło (5g), szynka drobiowa (20g), papryka (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Rosół drobiowy z makaronem nitka (200g)
(wywar mięsno-warzywny - porcja rosołowa drobiowa, marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, makaron, przyprawy naturalne)

Ziemniaki 100g, nuggetsy (60g), surówka z kapusty białej (50g)
(ziemniaki, masło, koper, filet z kurczaka,  mąka pszenna, jaja, bułka tarta, olej rzepakowy)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Drożdżówka z serem (60g)       
(mąka pszenna, cukier, jaja, drożdże, mleko, twaróg)

 

 

ŚRODA

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny razowy (40g), masło (5g), kiełbasa żywiecka (30g), ogórek kiszony (20g)
(mąka pszenna, mąka pszenna graham, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, mięso wieprzowe 97%, sól, przyprawy i ich ekstrakty, glukoza, białko wieprzowe, masło)

Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Barszcz zabielany  z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, buraki ćwikłowe,  śmietana 18%, ziemniaki, mąka pszenna, przyprawy naturalne)

Makaron z jabłkami (150g)
(makaron pszenny, jabłka, masło, cukier waniliowy, cukier kryształ, cynamon)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Chleb mieszany (60g), masło (5g), serek kanapkowy (30g) pomidor (20g)
(jaja, masło, filet drobiowy 90%, białko drobiowe, glukoza, aromaty, przyprawy, mąka pszenna, mąka pszenna graham, woda, zakwas piekarski żytni, drożdże, sól)

 

CZWARTEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), masło (5g), pasta z twarożkiem i tuńczykiem (30g), ogórek (20g)
(mąka pszenna, drożdże, sól, śmietanka pasteryzowana, ser twarogowy, tuńczyk)

Herbata owocowa (200ml)

 

OBIAD

Kalafiorowa z ziemniakami (200g)
(wywar z warzyw - marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, cebula, por, ziemniaki, kalafior mrożony, śmietana 18%, koper świeży, przyprawy naturalne)

Ziemniaki (100g), kotlet mielony (60g), marchew duszona z groszkiem (50g)
(ziemniaki, masło, koper, mięso mielone wieprzowe, jaja, bułka graham, bułka tarta, cebula, czosnek, olej rzepakowy, marchew, groszek mrożony, przyprawy naturalne)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Budyń marchewkowo jabłkowo bananowy(140g)                 
(sok marchwiowy, sok jabłkowy, sok bananowy, mąka ziemniaczana)

 

PIĄTEK

ŚNIADANIE

Mleko (200g), płatki śniadaniowe (20g)
(kukurydza 94 %, jęczmień, sól morska, emulgator: lecytyna sojowa, mleko 3,2%)

Chleb pszenny (40g), krem czekoladowo-daktylowy (20g)
mąka pszenna, daktyle suszone, śliwka suszona, masło orzechowe, kakao prawdziwe)

 Herbata z cytryną (200ml)

 

OBIAD

Krupnik zabielany (200g)
(wywar z warzyw –– marchew, seler korzeń, pietruszka korzeń, por, cebula, kasza jęczmienna gruba, śmietana 18%, przyprawy naturalne)

Pierogi z serem – wyrób własny (150g)
(mąka pszenna, jaja, masło, ser twarogowy, cukier kryształ)

Kompot owocowy (200ml)
(jabłka, truskawki, porzeczki, agrest, maliny)

 

PODWIECZOREK

Mus owocowy (100g)
(przecier owocowy 100%)

Wafle ryżowe (20g)
(ryż biały i brązowy 100%)